Museo Nacional d'Art de Catalunya un museu, 1000 anys d'art
Exposicions temporals actuals
La conversió de sant Pau. Atribució i restauració

Preu: Entrada general

La conversió de sant Pau. Juan Bautista Maíno. © MNAC-Calveras/Mèrida
La conversió de sant Pau. Juan Bautista Maíno. © MNAC-Calveras/Mèrida

La recuperació d’una pintura per al Museu Nacional d'Art de Catalunya

Després d'un llarg procés d’investigació i restauració que s'ha pogut dur a terme gràcies al patrocini de BNP Paribas i la seva Fundació, els experts del museu han pogut identificar La conversió de sant Pau com una de les poques produccions que es conserven del pintor natural de Pastrana Juan Bautista Maíno, un dels introductors a Espanya de la cultura figurativa de Caravaggio i del cercle de pintors actius a Roma a principis del segle XVII.


Amb l'objectiu d'aportar llum sobre la nova atribució i explicar el profund i delicat procés de restauració al qual ha estat sotmesa, La conversió de sant Pau s'exposa en una sala pròpia, juntament amb una pintura preparatòria procedent d'una col·lecció particular, una radiografia que mostra el seu estat abans de la intervenció, així com un vídeo que explica el procés de restauració de la tela.


Vídeo La conversió de sant Pau (4'30'')
Una nova atribució. La conversió de sant Pau de Juan Bautista Maíno

La conversió de sant Pau va ingressar a l’antic Museu d’Art de Catalunya, després de ser adquirida el 1952, i ara, confirmada la seva autoria, passa a completar el reduït catàleg de Juan Bautista Maíno (1581-1649), una altra obra del qual també forma part de la col·lecció del museu: el Retrat de Fra Alonso de Santo Tomás.


La recerca realitzada per l’equip de conservació del Museu ha permès identificar en La conversió de sant Pau els principals i més representatius aspectes que defineixen l’obra de Maíno:

• La influència de Caravaggio (1571-1610) en el model del cabell dels àngels o en l’aspecte sever del rostre de Jesús.
• La pinzellada enèrgica dels núvols.
• Els feixos de llum en sentit diagonal que creen efectes lumínics artificials, d’una gran eficàcia poètica.

Cal destacar que ha estat fonamental en el procés d’atribució la comparació amb una pintura, amb la representació de l’episodi bíblic de la Conversió de sant Pau, que es considera preparatòria de la del museu, que ha fet evident la interrelació entre ambdues obres i d’aquesta manera corrobora la tesi de l’atribució a Maíno.

La conversió de sant Pau. La restauració

La conversió de sant Pau presentava un greu estat de degradació, conseqüència d'un incendi que es va produir l’1 d'abril de 1985. Els efectes del sinistre sobre l’obra i les posteriors intervencions sobre la mateixa, feien necessari un procés de restauració profund i acurat, que ha estat possible gràcies al patrocini de BNP i la seva fundació.

La intervenció de restauració ha brindat l'oportunitat d'analitzar els materials de l'obra i poder caracteritzar la tècnica utilitzada pel pintor. Els pigments i la manera d'aplicar-los per obtenir els tons més adequats i els efectes de llum perseguits, així com la composició química de la preparació terrosa que coincideixen amb els que s'han identificat en altres obres de Maíno analitzades pel laboratori del Museo del Prado amb ocasió de l'exposició dedicada al pintor (2009-2010).

Publicació digital de La conversió de sant Pau.Amb la col·laboració de: 

tornar al llistat

Museu Nacional d'Art de Catalunya    Palau Nacional. Parc de Montjuïc 08038 Barcelona     © MNAC, 2010 Avís legal
Amics del MNAC