Museo Nacional d'Art de Catalunya un museu, 1000 anys d'art
Exposicions temporals passades
Catalunya 1400. El gòtic internacional
Data: 29 de Març de 2012 - 15 de Juliol de 2012

Comissari: Rafael Cornudella, cap de l’Àrea d’art gòtic del Museu Nacional d'Art de Catalunya.


Ens traslladem a una de les etapes més creatives de l’art a Catalunya. Al llarg del segle XIV es produeix un diàleg apassionant entre els dos pols de la modernitat artística, és a dir, d’una banda, França i els antics Països Baixos, i de l’altra, Itàlia. El nou estil resultant, el gòtic internacional, és un art marcat pels contrastos: estilització i naturalisme, elegància i expressivitat, luxe material i destresa tècnica. Catalunya adopta decididament aquest nou codi estètic i esdevé un dels centres més actius amb artistes de primer nivell com ara Lluís Borrassà, Rafael Destorrents, Pere Joan o Bernat Martorell.

El Museu Nacional d'Art de Catalunya ha aconseguit reunir un esplèndid conjunt d’obres mestres d’aquest període fructífer, entre les quals destaquen les taules del Retaule de sant Jordi de Bernat Martorell conservades al Louvre, que es poden admirar per primer cop a Catalunya més d’un segle després de la seva exportació, i també una valuosa selecció de manuscrits amb miniatures, unes peces que rarament són a l’abast del públic. Entre aquestes, es mostra el cèlebre Missal de santa Eulàlia de la catedral de Barcelona, il·lustrat per Destorrents.

Us convidem a submergir-vos en un dels moments més intensament originals de l’art gòtic i, sobretot, a no perdre detall d’unes obres de cromatisme exaltat, plenes d’expressivitat i de fantasia. 
 

La maleta mexicana. El redescobriment dels negatius de la Guerra Civil espanyola de Capa, 'Chim' i Taro
Data: 6 de Octubre de 2011 - 15 de Gener de 2012

Foto: Robert Capa. Refugiats republicans caminant per la platja cap a un camp d’internament, El Barcarès, França, març de 1939

Exposició organitzada pel Museu Nacional d'Art de Catalunya en coproducció amb l’ICP de Nova York

Comissària: Cynthia Young, conservadora adjunta de l’ICP


El 1939, davant l’avenç implacable del feixisme, Robert Capa abandona el seu estudi fotogràfic de París i fuig als Estats Units. El seu col·laborador, Tchiki Weiss, salva 3 capses amb 4.500 negatius d’imatges fets durant la Guerra Civil pel mateix Capa, Chim (David Seymour) i Gerda Taro, els grans mestres del fotoperiodisme de guerra. És la coneguda com a Maleta Mexicana. Desapareguda durant dècades, va ser localitzada a Mèxic i ara, gràcies a la tenacitat de l’ICP per recuperar-la i fer públic el seu contingut, el MNAC presenta part d’aquest valuós material fotogràfi c per primer cop a Espanya. Rodets de negatius que ens mostren la seqüència original de la foto publicada i ens revelen escenes inèdites, alhora que la tècnica magistral dels 3 fotògrafs. Testimoni gràfi c excepcional de la vida al front o a les trinxeres, dels estralls dels bombardejos sobre la població civil o del drama als camps de refugiats, la Maleta Mexicana és un mirall de la nostra història.


El bloc de La Maleta Mexicana - NOU!
Després de la bona acollida del projecte del bloc, ara podeu trobar-hi un recull de tots els articles i comentaris que vam rebre.
El bloc va ser un projecte que volia fomentar la participació i el diàleg sobre la descoberta dels negatius, el treball dels fotoperiodistes i el context de la Guerra Civil, entre d'altres temes, a través de col·laboracions d'experts en la matèria.


ACTIVITATS A L'ENTORN DE L'EXPOSICIÓ


Conferències
Dijous, a les 19 h, Auditori del MNAC. Entrada gratuïta fins a completar aforament

6 d’octubre
La “Maleta Mexicana” per dins, a càrrec de Cynthia Young, conservadora de l’International Center of Photography de Nova York i comissària de la mostra
Servei de traducció simultània de l’anglès al català

3 de novembre
On van ser-hi. Els escenaris de les fotografies de Capa, Taro i Stein, a càrrec d’Ernest Alòs, periodista

1 de desembre
Lliçons de la “Maleta Mexicana”: la fotografia abans de la Fotografia, a càrrec de Xavier Antich, professor d’estètica a la Universitat de Girona


Educart famílies i lleure
Diumenges, a partir del 16 d’octubre

Infants, malgrat la guerra
Els relats que sorgeixen de les fotografies seran el fil conductor per fer una passejada per l’exposició. En acabar, us proposem un espai de lectura i reflexió tot fullejant una selecció de llibres il·lustrats.
Activitat del MNAC i el Memorial Democràtic a càrrec de Tantàgora / Inscripcions: tel. 93 622 03 75
Per a nens i nenes a partir de 7 anys

Calendari: 16 i 30 d'octubre; 13 i 20 de novembre; 11 i 18 de desembre, i 15 de gener, a les 11 h 
Programació especial de Nadal: 27, 28, 29, 30 i 31 de desembre, i 3, 4, 5 i 8 de gener


Entra
a
http://maletamexicana.elperiodico.cat i participa a Els nens de la “Maleta Mexicana”
Sou o coneixeu algun dels 200 nens i nenes que apareixen en aquesta selecció de fotografies de “La Maleta”? Amb el vostre ajut podrem obtenir més informació d’aquestes imatges inèdites, aconseguirem identificar alguns d’aquests infants de Barcelona i altres indrets d’Espanya i podrem compartir reflexions sobre el fenomen de la guerra.


Audioguia
(català, castellà i anglès)
Inclosa en el preu de l’entrada a l’exposició (el cost de l’audioguia amb entrada general o entrada gratuïta és d’1€)


Visites comentades
(a partir de dissabte 15 d’octubre)
Per a grups amb reserva prèvia (grups@mnac.cat o tel. 93 622 03 75). Disponibles en català i castellà. A partir del dissabte 15 d’octubre


Promoció catàleg
Presentant l’entrada de l’exposició o la general del Museu, obtindreu un 5 % de descompte en la compra del catàleg a la Botiga del MNAC (promoció vàlida fins al 15 de gener de 2012). Més informació sobre aquesta publicació aquí.
ICP


Col·laboren:


AgrolimenEl Periódico

« 5 de 25 »
Museu Nacional d'Art de Catalunya    Palau Nacional. Parc de Montjuïc 08038 Barcelona     © MNAC, 2010 Avís legal
Amics del MNAC