Museo Nacional d'Art de Catalunya un museu, 1000 anys d'art
Exposicions temporals passades
Nord d'Àfrica. Ortiz Echagüe
Data: 15 de Març de 2013 - 1 de Setembre de 2013
Entrada gratuïta


Comissari: Javier Ortiz Echagüe
Organitza Museu Nacional d’Art de Catalunya i Museo Universidad de Navarra


José Ortiz Echagüe (1886-1980) viatja per primera vegada al Rif el 1909, on realitza imatges aèries per al servei de fotografia de l’exèrcit espanyol. Però aquesta feina des de les altures tenia el seu contrapunt de peus a terra: paral·lelament, Ortiz Echagüe documentava la realitat local; en retratava la vida, el paisatge i els costums. Entre el reportatge i l’estudi antropològic, abraçant l’emoció plàstica del pictorialisme però sense les al·legories o les evocacions literàries pròpies d’aquest moviment. Les seves imatges sobre Fes i Tetuan (1910) en són una bona mostra.

Però en 1960, Ortiz Echagüe torna al Marroc i xoca amb la modernització del país. Han desaparegut les tipologies africanes que copsà, d’un exotisme pintoresc i ideal. Ell interpreta aquesta transformació amb una mirada diferent, plena d'ambients enrarits, personatges sense context i escenes solitàries amb fons de núvols fantàstics. És la nostàlgia d'un món que s'esvaeix. En aquesta línia, Sirocco al Sàhara (1965) esdevindrà el seu últim gran èxit. Com en una cruïlla, l’experimentació amb composicions i textures preval aquí sobre la voluntat documental d’abans.

Ara el Museu Nacional d’Art de Catalunya, en col·laboració amb el Museo de la Universidad de Navarra, exposa el moment més espontani i creatiu d’Ortiz Echagüe. Aquest nucli inicial de la seva producció és, alhora, un dels períodes més creatius de la història de la fotografia. Però l’exposició no es centra tan sols en el cànon de l’autor, sinó que, a més, ens mostra l’etapa més desconeguda de la seva obra: la fotografia militar que va fer a bord de globus aerostàtics. En definitiva, 79 fotografies i més documentació imprescindible per entendre aquella cruïlla al nord d'Àfrica.

Visites comentades gratuïtes:
dissabtes, 16h castellà i 17h català

Catàleg de l'exposició

Dossier de premsa


El museu explora. Obres d’art a examen
Data: 23 de Novembre de 2012 - 24 de Febrer de 2013

Entrada gratuïta


Comissària: Mireia Mestre, cap de l’Àrea de Restauració i Conservació Preventiva del Museu Nacional d'Art de Catalunya.

La sorpresa, el descobriment, la revelació, la confirmació o també el desengany són alguns dels sentiments i experiències que poden viure els especialistes quan s’endinsen en l’estudi científic i tècnic de les obres d’art. Al llarg de la seva història, el museu ha aprofundit en el coneixement d’obres de les seves col·leccions, o que hi estan relacionades, obtenint resultats de vegades frustrants, sovint curiosos i, de tant en tant, espectaculars. El públic, però, no ha tingut en general l’oportunitat de conèixer els resultats d’aquesta recerca que comparteixen conservadors de col·leccions, historiadors de l’art, restauradors i científics.Mostrant obres de diferents períodes sotmeses a examen, pintures sobre fusta i escultures policromades, pintures sobre tela i diverses tècniques sobre paper, l’exposició pretén excitar la tafaneria i despertar l’interès de l’espectador per la feina complexa que envolta l’expertesa en el museu. En els darrers anys, els conservadors-restauradors han exposat les obres a radiacions electromagnètiques, visibles i invisibles, que han permès caracteritzar els materials, travessar les capes que les formen i esbrinar com va treballar un artista, quins materials, eines i tècniques va fer servir i com va procedir. Les anàlisis químiques han ajudat, en molts casos, a corroborar o desmentir les hipòtesis de treball plantejades.

En aquesta exposició, les obres originals es presenten al costat de les seves imatges obtingudes mitjançant diverses radiacions i amb una explicació de les principals aportacions científiques. Es donen a conèixer els elements poc evidents que resulten fonamentals per caracteritzar un moment artístic, un autor o la història d’una peça. El públic descobreix que s’han preservat testimonis reveladors i divertiments dels artistes en la cara oculta, el revers, d’obres conegudes per la seva cara o façana. També es pot deduir la manera de treballar dels artistes durant el procés de creació, el dibuix preparatori o els canvis de composició. La mostra intenta explicar les vicissituds i transformacions que han sofert algunes obres al llarg de la seva vida i de quina manera els experts discerneixen entre un original, una còpia, un fals o una hiperestauració.

Activitats a l'entorn de l'exposició

Aplicació gratuïta per a iPad i per a Android


Pdf de les sales d'exposició


Quan l'art es troba amb la ciència, material docent

Vídeos de l'exposició

Dossier de premsa (pdf)

Reportatge sobre 'El museu explora' realitzat pel programa 'Ànima' del canal 33Amb el suport de:

« 3 de 25 »
Museu Nacional d'Art de Catalunya    Palau Nacional. Parc de Montjuïc 08038 Barcelona     © MNAC, 2010 Avís legal
Amics del MNAC