Museo Nacional d'Art de Catalunya un museu, 1000 anys d'art
Exposicions temporals passades
Tàpies: des de l'interior
Data: 21 de Juny de 2013 - 3 de Novembre de 2013
Una exposició, dos museus

Comissari: Vicent Todolí

La Fundació Antoni Tàpies i el Museu Nacional d'Art de Catalunya presenten conjuntament una exposició que es desplega alhora a les sales de les dues institucions. Tàpies. Des de l'interior ha estat concebuda exclusivament a partir de les obres conservades a casa de l'artista i a la Fundació Antoni Tàpies, i segueix dues línies de treball diferenciades: d'una banda, les grans composicions murals; de l'altra, els objectes quotidians i els materials pobres.


Antoni Tàpies, Blau emblemàtic, 1971
 © Fundació Antoni Tàpies, Barcelona /  Vegap, 2013

Al Museu Nacional d'Art de Catalunya es mostra l'evolució de les composicions murals a través d'un recorregut que abraça tota la seva producció artística, des de mitjan anys quaranta fins al 2011, des de la pastositat i el gruix de la pintura dels primers anys fins a l'experimentació amb nous materials, com ara el vernís, el làtex i les planxes de metall, de les dècades següents. La mostra palesa l'interès constant de Tàpies per la matèria amb dos enfocaments diversos però complementaris: com a rebuig del llenguatge artístic tradicional, i com a sinònim de canvi i de transformació.A la Fundació Antoni Tàpies la tria se centra en una sèrie d'obres del 1946 al 2009 que evidencien l'interès de Tàpies pels materials pobres i pels objectes: des de l'ús del cartó, els fils i els cordills de les obres primerenques fins a l'assemblatge i a la incorporació de l'objecte en la superfície de la tela que es fan més manifestos a partir de finals de la dècada de 1960. La tria posa en relleu la voluntat de Tàpies de magnificar el que es considera petit i insignificant, per mostrar tot allò que es concep com a marginal port suggerir idees essencials.

Per raons logístiques, La Fundació Antoni Tàpies romandrà tancada al públic de manera excepcional entre el dilluns 23 i el dissabte 28 de setembre del 2013, ambdós inclosos.

Activitats a l'entorn de l'exposició [+]

Dossier de premsa

Microsite de l'exposició

Catàleg de l'exposició

Escolteu les càpsules de Catalunya Ràdio sobre l'exposició

Aplicació mòbil Tàpies des de l'interior

Compartiu la vostra mirada de l'exposició al grup de Flickr del Museu Nacional (groups/museunacional/); a Instagram amb l'etiqueta #tapiesinterior o a internet@mnac.cat.


La imatge de l'Heroi a l'escultura catalana (1800-1850)
Data: 31 de Maig de 2013 - 27 de Octubre de 2013

L’exposició La imatge de l’Heroi a l’escultura catalana (1800-1850) és la nova intervenció a les sales de la col·lecció d'art modern gràcies a la col·laboració amb el grup GRACMON (Grup de Recerca en Història de l'Art i Disseny Contemporanis) de la Universitat de Barcelona. La seva inauguració coincidirà amb l’inici de les II Jornades Internacionals l’Actualitat del Clàssic, que tenen lloc a Barcelona el 30 i 31 de maig de 2013.


Pau Montaña, Nu masculí. Museu Nacional d'Art de Catalunya


La imatge de l’Heroi a l’escultura catalana (1800-1850) es tracta d'un diàleg d'escultures creades durant la primera meitat del segle XIX que comparteixen un mateix paradigma temàtic, centrat en la representació de l’Heroi i dibuixos o “acadèmies”, fets per artistes novells que, gràcies precisament a la seva producció de dibuixos sobre model, han obtingut reconeixement internacional. Els dibuixos realitzats per a l’exposició estan basats en les escultures que formen part del recorregut de la mostra, i que ells interpreten i elaboren lliurement, amb resultats suggeridors i sorprenents. A través del seu treball, reten homenatge als escultors que, generacions abans que ells, feren del dibuix sobre model una de les bases fonamentals de les seves obres.

La mostra es podrà veure de forma simultània a diversos museus i institucions de Catalunya: al Museu Nacional d’Art de Catalunya, l’èmfasi se situa en l’obra de Damià Campeny; un autor que també és el centre de l’actuació que es presenta a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, de Vilanova i la Geltrú. Al Museu de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, es conserva el gruix de l’escultura produïda a l’Escola de Belles Arts durant l’època en la qual ens centrem. Al Museu Frederic Marès de Barcelona, a les obres seleccionades per a formar part del recorregut de l’exposició s’hi afegeix una magnífica selecció de fragments anatòmics en guix, procedents de l’antiga col·lecció acadèmica.

1 de 25 »
Museu Nacional d'Art de Catalunya    Palau Nacional. Parc de Montjuïc 08038 Barcelona     © MNAC, 2010 Avís legal
Amics del MNAC