Museo Nacional d'Art de Catalunya un museu, 1000 anys d'art
Retrats
Retrats
Museu Espai Comú d'Integració
Fins al 12 de desembre de 2013 podíeu visitar a l'Espai educArt del museu la mostra Retrats. Una exposició dels treballs realitzats pels 322 participants del projecte Espai Comú d'Integració (març-juliol d'enguany), que ha tingut com a objectiu fer accessible l'art i la cultura a persones amb capacitats diverses.

El programa Museu Espai Comú d'Integració té com a objectiu promoure iniciatives de participació que contribueixin al desenvolupament d'estratègies que evitin qualsevol mena d'exclusió. Les activitats que es desenvolupen en el marc d'aquest programa són accessibles, tenint en compte que l'accessibilitat no es refereix només als problemes de circulació o accés físic (barreres arquitectòniques), sinó també a les barreres comunicacionals i relacionals que poden dificultar, o impedir, l'accés a la cultura.
En el marc d'aquest programa, el MNAC ha organitzat Retrats, que és la continuació del projecte que es va dur a terme en el 2009. En aquesta segona edició, es proposa aprofundir de manera creativa en el tema del retrat i de l'autoretrat. El projecte vol posar en evidència la diversitat de vides i d'històries de persones que sovint só tractades per la societat com a individus que formen part d'un grup homogeni sense identitat individual.
Retrats s'ha desenvolupat a partir d'una selecció d'obres de la Col·lecció d'Art Modern, com ara el Retrat de Teresita amb llaços de Bernat Mercadé, Les germanes Ribas de Joaquim Sunyer o els Autorretrats de Marià Fortuny i Ramon Casas, entre d'altres.
Continguts:
- El retrat i l'autoretrat
- El retrat literari
- La construcció de l'autoretrat a partir d'una narrativa visual
Desenvolupament:
Durant la primera sessió, l'artista-educadora Mar Morón i els educadors del Museu van visitar els centres. Allà, amb els educadors i els participants van parlar sobre el tema del retrat, i seguidament van realitzar un retrat d'un company o companya.
Durant la segona sessió va tenir lloc la visita al Museu on els participants van conèixer les obres que havien treballat prèviament. Al taller van realitzar un autoretrat i un retrat d'època tot inspirant-se en l'obra La novel·la romàntica de Santiago Rusiñol.
Finalment, i de nou al seu centre, tots els participants van elaborar un videoretrat a partir dels seus objectes personals.
Àlbum Retrats
Centres participants
Amb la col·laboració de:
Obra Social La Caixa
Museu Nacional d'Art de Catalunya    Palau Nacional. Parc de Montjuïc 08038 Barcelona     © MNAC, 2010 Avís legal
Amics del MNAC