Biblioteca del MNAC

Biblioteca del MNAC

Altres idiomes:

NOTICÍES

En aquesta secció es presenten novetats relacionades amb la Biblioteca:

 • Exposició a la Biblioteca: 'Homenatge a Joaquim Folch i Torres en el cinquantenari de la seva mort (1963-2013)

  Exposició a la Biblioteca: 'Homenatge a Joaquim Folch i Torres en el cinquantenari de la seva mort (1963-2013) (27.09.2013)

  La Biblioteca presenta la petita mostra: 'Homenatge a Joaquim Folch i Torres en el cinquantenari de la seva mort (1963-2013), que aplega documents inèdits, llibres i revistes amb textos de l'homenatjat.

  És d'accés gratuït i visitable en l'horari d'obertura de la Biblioteca (de dilluns a divendres de 10 a 18 h.). Estarà disponible des del 30 de setembre de 2013 fins el 2 de febrer de 2014. 


  Joaquim M. Folch i Torres (1886-1963) fou escriptor, pintor, museòleg, historiador i crític d’art. La seva vinculació a la Biblioteca del Museu es remunta dels inicis de la seva carrera, fou el primer bibliotecari nomenat oficialment en aquest centre en concurs públic l’any 1912. Posteriorment, entre 1920 i 1936, va ser director general dels Museus d’Art de Catalunya, amb el parèntesi de la dictadura de Primo de Rivera, quan va ser destituït del seu càrrec (1926-1930). De la seva tasca al davant de la Direcció General dels Museus d’Art i com a secretari de la Junta de Museus, destaquen les seves gestions per fer possible l’arrencament de les pintures murals romàniques, pilars de les actuals col·leccions del MNAC, o de les col·leccions que integren el Museu de Ceràmica. També va contribuir a preservar i difondre el patrimoni català durant la guerra civil, custodiant-lo lluny de les zones de conflicte (Olot, París, Maisons-Laffitte). Després de la Guerra Civil, fou processat i condemnat a una pena de presó, commutada per la de tres anys de presó menor pels articles que havia escrit en defensa del patrimoni. Va ser cessat com a funcionari municipal i no va tornar a dirigir cap més museu.

  Aquesta mostra bibliogràfica i documental, que es vol representativa de la seva activitat i amplissims interessos, però forçosament limitada per l’espai, inclou fons de la Biblioteca i de l’Arxiu del MNAC i està organitzada en tres vitrines:


  - Revistes: aquesta primera vitrina conté una selecció de revistes de les que J. Folch i Torres va ser director i/o col·laborador, com “Vell i Nou” o el “Butlletí dels Museus d’Art de Barcelona”. També es poden veure revistes franceses on va fer difusió de l’art i del patrimoni català.


  - Art català: en aquest cas s’hi inclouen diverses publicacions sobre art català, monografies d’artistes clàssics i contemporanis, Fortuny, Marti i Alsina, Victor Català...., i les fonamentals “Pintura romànica sobre fusta” i “Art Català”, així com tres fitxes de buidat documental o la carta dels escultors Miquel i Llucià Oslé a J. Folch i Torres sobre el monument a Fortuny a Barcelona, del fons de l’Arxiu.


  - Museu d’Art de Catalunya: es dedica una tercera vitrina als seus escrits de catalogació i difusió del fons del Museu. S’hi inclouen, a més, documents d’arxiu relacionats amb les publicacions i amb l’activitat del Museu, com la carta de C. Pirozzini sobre l’adquisició del banc de Taüll, i la curiosa carta de J. Vidal i Ventosa sobre l’assalt nocturn a l’esglèsia de Sant Climent de Taüll.


  La inauguració d’aquesta exposició té un significat especial, ja que ve acompanyada per la incorporació del nom “Joaquim Folch i Torres” a la Biblioteca del Museu. Aquest canvi de nom és, sense dubte, un reconeixement a la seva figura i fa de lligam entre l’actual i moderna Biblioteca i els seus orígens.


  més informació
 • Exposició bibliogràfica sobre la La batalla de Tetuan

  Exposició bibliogràfica sobre la La batalla de Tetuan (29.04.2013)

  Des del dia 18 d’abril a les vitrines del vestíbul de la Biblioteca del Museu Nacional d'Art de Catalunya hi podeu veure una mostra de publicacions del fons propi, amb motiu de l’exposició La batalla de Tetuan (del 19 d’abril al 15 de setembre de 2013). 


  L’exposició de la Biblioteca consta de 3 vitrines amb material divers:


  A la primera vitrina veiem reproduccions gràfiques de La batalla de Tetuan.

  A la segona es mostra bibliografia sobre Fortuny, un dels primers artistes catalans en ser estudiat, cal destacar el llibre “Fortuny: 1838-1874: deux portraits de l’artiste et cinquante reproductions”, enquadernat amb teixit imprès a Venècia per la S.A. Fortuny.

  Finalment, la tercera vitrina exposa varis documents relacionats amb l’exposició que es va fer a Barcelona al Saló del Tinell l’any 1962: “Fortuny, Dalí y sus batallas de Tetuan”.


  més informació
 • Bookcrossing 2013 a la Biblioteca del MNAC

  Bookcrossing 2013 a la Biblioteca del MNAC (18.04.2013)

  La Biblioteca del MNAC se suma el 23 d'abril, i per cinquè any consecutiu, a la jornada de bookcrossing, amb motiu del Dia Internacional del Llibre.

  Un total de 61 biblioteques de museus i centres d'art alliberaran més de 3.000 llibres per tot l'estat espanyol, amb la finalitat de que qui els reculli, gaudeixi d'ells i els torni a alliberar en un punt diferent del món. La Biblioteca del MNAC, per la seva part, hi contribuirà amb l'alliberació de diversos exemplars de temàtica artística a diferents punts del Palau Nacional.

  Els llibres alliberats s'acreditaran amb etiquetes que contindran instruccions per a la participació del lector en el bookcrossing. A més, els exemplars estaran registrats a la pàgina web http://www.bookcrossing-spain.com, on els lectors podran fer el seguiment de cadascun d'ells, indicant on van “caçar” el llibre i on el van alliberar.

  El bookcrossing es fa per primera vegada al 2009 a l'entorn de les biblioteques de museus espanyoles. Aquesta iniciativa sorgeix en el marc dels “Encuentros de Bibliotecas y Centros de Documentación de Arte Contemporáneo” al Centro-Museo ARTIUM de Vitoria-Gasteiz. L'experiència pretén sumar-se, no només a l'esforç de foment de la lectura, sinó també a la difusió de les disciplines artístiques. En els quatre últims anys, diferents institucions i museus hem alliberat més de 9000 llibres, amb la intenció d’arribar a una gran quantitat de persones.


  més informació
 • Antoni Tàpies a les sales del MNAC

  Antoni Tàpies a les sales del MNAC (21.05.2012)

  Des del dissabte 19 d’abril, dues obres de gran format d’Antoni Tàpies, Jeroglífics (1994) i Matèria i metall (1993), s’exposen en una sala de la col·lecció del museu. Aquestes dues obres van ingressar al MNAC el 2005, van gràcies al patrocini del Consorci de la Zona Franca i de l’empresa Abertis Infraestructuras.

  A partir d’ara, les dues obres queden a l’abast de tots els visitants del Museu en un espai propi situat al marge del relat que s’ofereix actualment de la col·lecció d’art modern, i a l’espera de poder presentar l’obra d’Antoni Tàpies plenament integrada en el discurs del Museu.  


  més informació
 • 'Bookcrossing' a la Biblioteca del MNAC

  'Bookcrossing' a la Biblioteca del MNAC (20.04.2012)

  El 20 d’abril la Biblioteca del MNAC participarà a la jornada de bookcrossing amb motiu del Dia Internacional del Llibre. Aquest any hi haurà rècord de participació, ja que se sumaran a aquesta iniciativa més de 50 biblioteques i centres de documentació de museus de tota Espanya. Com a novetat la Biblioteca del MNAC té previst l’alliberament de nombrosos llibres de temàtica artística, no només a l’interior del Palau Nacional, sinó també a l’exterior, amb la intenció d’arribar a una major quantitat de públic.

  La finalitat del bookcrossing és trobar un llibre, gaudir-ne i tornar a alliberar-lo en qualsevol punt. Registrar-lo prèviament a la web www.bookcrossing-spain.com i, d’aquesta manera, poder fer el seguiment del recorregut de l’exemplar concret des de la seva alliberació.

  La idea del bookcrossing a les biblioteques d’art va sorgir l’any 2009, als Encuentros de Bibliotecas y Centros de Documentación de Arte Contemporáneo al Centro-Museo ARTIUM de Vitoria-Gasteiz. Des de llavors cada any són més les institucions que s’adhereixen a aquesta iniciativa destinada al foment de la lectura i a la difusió de l’art.


  Podeu veure el vídeo de presentació del Bookcrossing 2012 entrant en aquest link: http://www.photoshow.com/watch/Jj4VK3yK  


  més informació
 • Exposició bibliogràfica entorn l'arquitectura del Palau Nacional

  Exposició bibliogràfica entorn l'arquitectura del Palau Nacional (03.02.2012)

  Actualment a les vitrines del vestíbul de la Biblioteca del Museu Nacional d'Art de Catalunya s'exposa una mostra de publicacions del fons de la Biblioteca del MNAC entorn l'arquitectura del Palau Nacional.

  L'exposició consta de llibres, revistes, fullets i postals editades la major part en l'època de l'Exposició Internacional de Barcelona de 1929, on s'hi troben il·lustracions del projecte de l'obra i dels treballs de la construcció de l'edifici o de la decoració dels interiors del Palau Nacional, així com diverses imatges de la Sala Oval.


  més informació
 • Publicació d'articles sobre la col·lecció d'enquadernacions conservades a la Biblioteca del MNAC

  Publicació d'articles sobre la col·lecció d'enquadernacions conservades a la Biblioteca del MNAC (18.01.2012)

  El número 39 de la revista Encuadernación de arte publicada per l'Asociación para el Fomento de la Encuadernación de Arte conté dos articles sobre el fons d'enquadernacions conservats a la Biblioteca del MNAC.

  El primer, escrit per les bibliotecàries Maria Luisa Camarero i Yolanda Ruiz, aporta una aproximació històrica a la formació de la col·lecció. S'inicia la difusió presentant el catàleg de la part corresponent a les enquadernacions exentes ('tapes') adquirides per la Junta de Museus a Alexandre de Riquer l'any 1909.


  El segon, d'Aitor Quiney, especialista en relligadures artístiques de la Biblioteca de Catalunya, ofereix una visió d'Hermenegild Alsina i Munné com a projectista d'enquadernacions a propòsit de dos exemplars conservats a la Biblioteca.


  Aquells que estigueu interessats podeu consultar la revista a l'espai de novetats de la Biblioteca.


  més informació
 • 'Bookcrossing' al MNAC

  'Bookcrossing' al MNAC (11.04.2011)

  La Biblioteca del MNAC se suma el 15 d'abril, i per tercer any consecutiu, a l'experiència de bookcrossing, amb motiu del Dia Internacional del Llibre.

  Un total de 31 centres i museus alliberan més de 2.500 llibres a tota Espanya, amb la finalitat de que qui els reculli, gaudeixi d'ells i els torni a alliberar en un punt diferent del món. La Biblioteca del MNAC, per la seva part, hi contribuirà amb l'alliberació d'exemplars de temàtica artística a diferents punts del Palau Nacional.


  Els llibres alliberats s'acreditaran amb etiquetes que contindran instruccions per a la participació del lector en el bookcrossing. A més, els exemplars estaran registrats a la pàgina web http://www.bookcrossing-spain.com, on els lectors podran fer el seguiment de cadascun d'ells, indicant on van 'caçar' el llibre i on el van alliberar.


  El bookcrossing es fa per primera vegada al 2009 a l'entorn de les biblioteques de museus espanyoles. Aquesta iniciativa sorgeix en el marc dels 'Encuentros de Bibliotecas y Centros de Documentación de Arte Contemporáneo' al Centro-Museo ARTIUM de Vitoria-Gasteiz. L'experiència pretén sumar-se, no només a l'esforç de foment de la lectura, sinó també a la difusió de les disciplines artístiques.


  més informació
 • La Biblioteca entra al CCUC

  La Biblioteca entra al CCUC (20.10.2010)

  Gràcies al conveni signat amb el CBUC, la Biblioteca passa a formar part del Catàleg Col·lectiu d'Universitats de Catalunya

  Amb la signatura del conveni del passat mes de maig, la Biblioteca del Museu s’ha integrat al Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya (CBUC) com a membre associat. L’objectiu és rebre suport tècnic per a realitzar els canvis informàtics i metodològics necessaris per a posar els fons de la Biblioteca a l’abast de la comunitat científica i la societat, així com assegurar el manteniment i l’actualització tècnica dins d’un consorci especialitzat.

  Com a resultat, aquest mes d’octubre el catàleg de la Biblioteca s’ha integrat al Catàleg Col•lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC) (http://ccuc.cbuc.cat). L’aportació feta és de 145.009 registres dels quals 112.074 no existien al CCUC.

  A partir d’ara, la Biblioteca treballarà en col•laboració amb el CCUC, compartint informació i pautes a l’hora de catalogar el material. Ens endinsem en un entorn cooperatiu ben diferent al que havíem viscut fins aquest moment.


  més informació
 • Interrupció temporal en la catalogació del fons de la Biblioteca

  Interrupció temporal en la catalogació del fons de la Biblioteca (20.09.2010)

  S'aturen temporalment les tasques de catalogació per afrontar el moment de canvi

  Des d’inicis de setembre, la Biblioteca ha aturat les tasques de catalogació del seu fons, exceptuant l’entrada dels nous números de publicacions periòdiques. El motiu és el volum de feina originat per l’imminent canvi de sistema de gestió bibliotecària i l’entrada al CCUC.

  Aquest parèntesis fa que no es renovin les novetats bibliogràfiques ni a l’expositor de la Biblioteca ni a la pàgina web.

  A finals del mes d’octubre es reprendrà l’entrada de material amb el nou sistema Millennium.


  més informació
 • La Biblioteca canvia el sistema de gestió bibliotecària i entra al CCUC

  La Biblioteca canvia el sistema de gestió bibliotecària i entra al CCUC (07.06.2010)

  El MNAC signa un conveni amb el CBUC acordant l'entrada de la Biblioteca al CCUC

  El passat dia 14 de maig el MNAC va signar el conveni amb el Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya per acordar l’entrada de la Biblioteca al Catàleg Col·lectiu d’Universitats de Catalunya (CCUC).

  A partir d’aquell moment es van iniciar els passos per a dur a terme el canvi de sistema de gestió bibliotecària, de VTLS a Millennium.

  Pel que fa a la consulta del catàleg, el canvi serà efectiu a finals del mes d’octubre, moment en que ja es treballarà amb el nou sistema i es podrà consultar el nostre fons al CCUC.


  més informació
 • La Biblioteca canvia el seu horari

  La Biblioteca canvia el seu horari (01.03.2010)

  Des del dia 1 de març, la Biblioteca tanca els dissabtes

  El nou horari és:

  De dilluns a divendres, de 10 a 18 h.
  Agost: de dilluns a divendres, de 10 a 14 h.


  més informació
 • La Biblioteca adquireix el facsímil del manuscrit 'Bíblia Moralitzada de Nàpols'

  La Biblioteca adquireix el facsímil del manuscrit 'Bíblia Moralitzada de Nàpols' (02.02.2010)

  El dia 9 de febrer ha ingressat a la Biblioteca el facsímil del manuscrit 'Bíblia Moralitzada de Nàpols'

  La Bíblia de Nàpols (ms.FR.9561) va ser un encàrrec de Robert el Savi a les darreries del seu regnat i es va acabar a principis de 1350 sota el regnat de la seva néta Joana. Es tracta d’un encàrrec de luxe, una obra de gran qualitat pictòrica, on cadascun dels folis que la composen està pintat només per una cara.

  Aquesta Bíblia presenta, en un mateix volum, una juxtaposició de dues fórmules il·lustratives. Les primeres 128 miniatures s’inscriuen en el gènere de les Bíblies Moralitzades. Excepte el frontispici a tota pàgina del foli 1, les miniatures de la secció de l’Antic Testament s’emmarquen en una orla vegetal i es divideixen en dos registres, la part superior per a les escenes bíbliques i la inferior per a la seva moralització. Les 76 pintures, a pàgina sencera, del cicle del Nou Testament, contrasten radicalment amb les anteriors i ens introdueixen en un nou àmbit figuratiu i espiritual d’inspiració giottesca. Cada miniatura, pintada sobre un fons de pa d’or, il·lustra un sol tema, per la qual cosa el cànon dels personatges és molt més gran que en la part moralitzada.

  Aquest facsímil, editat per Moleiro Editor S.A., s’afegeix al fons de facsímils de la Biblioteca, format per uns 690 exemplars.


  més informació
 • Jubilació de la directora de la Biblioteca, Rosa Reixats

  Jubilació de la directora de la Biblioteca, Rosa Reixats (09.12.2009)

  El passat mes de novembre es va jubilar la que ha esta directora de la Biblioteca durant 23 anys, Rosa Reixats i Elias

  Rosa Reixats, bibliotecària i llicenciada en història, va deixar la seva tasca a la Biblioteca de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona per assumir la direcció de la Biblioteca dels Museus d’Art l’any 1986. En aquell moment, es preparava el trasllat del centre, ubicat a l’edifici de l’antic arsenal de la Ciutadella, per a instal·lar-se a la Casa de la Caritat.

  Al llarg de la seva trajectòria, Rosa Reixats ha viscut, entre moltes altres coses, un total de tres trasllats, un canvi de dependència institucional, la celebració del centenari i quatre maneres diferents d’anomenar la Biblioteca.

  Rosa Reixats es jubila havent realitzat la instal·lació definitiva de la Biblioteca a l’edifici del Palau Nacional de Montjuïc, com a darrer pas de la integració al MNAC, així com els fons de la Biblioteca informatitats i altres projectes de futur que tenen la seva continuïtat a l’actualitat.  


  més informació
 • La Biblioteca ingressa part de l'arxiu del poeta i crític d'art Juan Eduardo Cirlot

  La Biblioteca ingressa part de l'arxiu del poeta i crític d'art Juan Eduardo Cirlot (15.11.2009)

  L'arxiu personal del crític d'art, pensador i poeta Juan Eduardo Cirlot (1916-1973) es va dipositar a l'arxiu del MNAC el dia 29 de setembre de 2009

  L'arxiu aplega documentació relacionada amb el procés de treball de Cirlot, que inclou correspondència, bibliografia comentada, anotada i treballada per l’autor, a més de retalls de premsa. D’altra banda, el fons conté també originals dels seus poemes, teoria estètica i poemes visuals, separates i publicacions de l’autor, correspondència que Cirlot va mantenir amb diferents artistes coetanis, fotografies en blanc i negre de les obres dels artistes, fulletons de les seves exposicions, retalls de premsa i altres petites publicacions.

  La documentació conservada és dels anys 1958-1973 (l’autor va destruir la documentació anterior a l’any 1958), i aporta una valuosa informació sobre la personalitat i el procés de treball de qui va ser un dels intel•lectuals més destacats al nostre país des de la postguerra fins a la seva mort, a principis dels anys 70.

  La Biblioteca ha rebut un total de 84 llibres, 99 petits catàlegs i 24 títols de publicacions periòdiques.


  més informació
 • La Biblioteca ingressa onze facsímils gràcies a un intercanvi

  La Biblioteca ingressa onze facsímils gràcies a un intercanvi (30.10.2009)

  Gràcies a la secció d'intercanvis de la Biblioteca, s'han ingressat onze facsímils provinents de la col·lecció de duplicats de la Biblioteca Nacional d'Espanya

  Al llarg d’aquest any, la secció d’intercanvis de la Biblioteca ha ingressat un total de 1122 documents, entre els quals cal destacar els onze facsímils que s’han intercanviat amb la BNE. Es tracta d’un ingrés valorat en 16.645 euros, format pels següents títols: Liber chronicarum, Libro de horas de los retablos, De aetatibus mundi imagines, Libro de horas de los 7 pecados capitales, Miracoli della Vergine Maria, Retratos o tablas de las historias del Testamento Viejo, Llibre d’hores en llatí i francès il·luminat per a el Condottiero Ferrante d’Este, Libro de horas de Leonor de la Vega, Libro de horas de Carlos V, Ceremonial de la coronación unción y exequias de los Reyes de Inglaterra.

  D’altra banda, ha ingressat, per donació d’Edicions 62, un exemplar del Llibre de meravelles de Ramon Llull, amb pròleg i selecció de textos de Pere Gimferrer i estoig d’acer de Jaume Plensa, editat enguany a Barcelona. Es tracta d’una edició de bibliòfil, exemplar HC 13/19.

  El Llibre de meravelles i una selecció dels facsímils s’exposen, fins a la primera setmana de desembre, a les vitrines del vestíbul de la Biblioteca.


  més informació
 • Projecte d'informatització del fons de revistes de la Biblioteca

  Projecte d'informatització del fons de revistes de la Biblioteca (22.12.2008)

  Continuant amb el projecte d'informatització del catàleg manual de la Biblioteca finançat per Fundación Telefónica, des del passat mes de setembre, s'està desenvolupant la infomatització del catàleg de revistes

  La primera etapa del projecte es va iniciar el mes de setembre i va finalitzar al novembre. En el transcurs d’aquest període es van incorporar al catàleg de la Biblioteca un total de 3827 registres.

  El mes de desembre s’ha començat una segona etapa del projecte, durant la qual s’informatitzarà el catàleg manual de buidats de revista, integrat, aproximadament, per 77.000 fitxes elaborades al llarg del període 1968/2000.

  Amb aquesta actuació, el febrer de 2010 finalitzarà el projecte. L’usuari de la Biblioteca podrà consultar, no només tots els títols que conformen el fons de monografies i publicacions periòdiques, sinó també una quantitat important d’articles continguts en aquestes.


  més informació
 • La Biblioteca ja disposa de catàleg propi a la pàgina web

  La Biblioteca ja disposa de catàleg propi a la pàgina web (27.11.2008)

  Des de finals del mes de novembre el catàleg de la Biblioteca, juntament amb el de la biblioteca del MACBA, ja es pot consultar de manera independent.

  Quan es va penjar la pàgina web de la Biblioteca, la consulta del fons s’havia de realitzar a través del Catàleg Col·lectiu de Catalunya que reuneix diversos centres. En aquest moment ja tenim la possibilitat de consultar el propi catàleg, visualitzant correctament, i de manera completa, cadascun dels registres que inclou.


  més informació
 • La Biblioteca inicia un nou projecte

  La Biblioteca inicia un nou projecte (20.10.2008)

  El mes d'octubre d'enguany iniciem el Projecte Dossiers, amb l'objectiu d'unificar físicament la secció de premsa i la de petits catàlegs

  Una primera fase del projecte pretén unificar físicament les carpetes d’artistes d’ambdues seccions. La idea és crear una carpeta única de cada artista que podrà contenir no només notícies de premsa o petits catàlegs, sinó qualsevol tipologia de material, sempre i quan no es tracti de monografies ni revistes.
  Hi haurà una única ubicació pel material i cada carpeta s’entrarà com un registre al catàleg. Això permetrà que l’usuari pugui consultar aquest fons sense haver-se de desplaçar.


  més informació
 • Final del projecte de monografies

  Final del projecte de monografies (14.07.2008)

  A finals del passat mes de juny, la Biblioteca va acabar la reconversió del catàleg manual de monografies

  Final del projecte de monografies

  A finals del passat mes de juny, la Biblioteca va acabar la reconversió del catàleg manual de monografies.

  A finals del passat mes de juny, la Biblioteca va acabar la reconversió del catàleg manual de monografies (52.093 registres), inclosos els grans formats (200 registres) i els llibres de reserva (1.357 registres). Paral·lelament, es va catalogar de nou la biblioteca del Gabinet Numismàtic de Catalunya (4.069 registres) que comprèn llibres, separates i fullets.
  D’aquesta manera, s’ha assolit una part dels objectius fixats en l’extensió del conveni signat amb Fundación Telefónica, que continuarà amb la reconversió del catàleg manual de revistes, a partir del proper mes de setembre.
  A banda de les tasques de reconversió, durant l’últim trimestre, s’han catalogat les 209 monografies de l’adquisició de la biblioteca de Puig i Cadafalch.

  El dia 2 de juliol, les xifres eren les següents

  Total registres: 118.550
  Registres exclusius MNAC: 85.522
  Registres exclusius del MACBA: 33.024
  Registres compartits MACBA-MNAC: 9.474
  Buidats (analítiques de contingut): 3.167 buidats sobre un total de 249 publicacions


  més informació
 • Renovació del conveni amb Fundación Telefónica

  Renovació del conveni amb Fundación Telefónica (06.05.2008)

  La Biblioteca renova el seu conveni amb Fundación Telefónica

  La Biblioteca del MNAC avança en el seu procés de recatalogació i automatització del catàleg retrospectiu dels fons. El dia 6 de maig de 2008 Francisco Serrano, Director General de Fundación Telefónica, i Narcís Serra, President del Patronat del Museu Nacional d’Art de Catalunya, han signat l’extensió del conveni. En aquesta fase, que finalitzarà l’1 de març de 2010, s’incorporaran al catàleg els fons de la biblioteca del Gabinet numismàtic, els fons de reserva i grans formats i l’important fons de publicacions periòdiques.


  més informació
 • 50.450 registres informatitzats

  50.450 registres informatitzats (18.02.2008)

  La Biblioteca ja ha arribat als 50.450 registres bibliogràfics informatitzats

  El dia 11 de febrer, la Biblioteca va completar l’automatització de 50.450 registres bibliogràfics, assolint els objectius establerts en el conveni de patrocini que va signar el Museu amb la Fundación Telefónica a finals de l'any 2005.

  Des què es va posar en marxa el projecte, l'equip encarregat de portar-lo a terme ha transcrit les dades de les fitxes catalogràfiques manuals i ha augmentat i normalitzat els punts d’accés del fons de la Biblioteca.

  Les tasques d’automatització i recatalogació han permès fer una avaluació global del fons: s’han revisat els documents i s'hi han afegit les característiques físiques específiques, (en particular als editats entre l’any 1850 i el 1900), s’ha agrupat la col·lecció de fullets en prop de 60 capses i s’ha netejat, reetiquetat i enquadernat una bona part del fons.

  Per comprovar els nivells de descripció del fons s'han estudiat les bases de dades d’importants biblioteques europees i americanes. Algunes de les institucions consultades han estat la National Art Library, la Bibliothèque Nacional de France, la Library of Congress i d'altres més properes, com la Biblioteca Nacional d’Espanya, el Museu d’Art Contemporani de Barcelona i el Catàleg Col·lectiu de les Universitats Catalanes.

  Properament, la Biblioteca signarà amb la Fundación Telefónica l’extensió del conveni, a fi de completar l’automatització de la totalitat de la col·lecció, elaborant la recatalogació dels fons de reserva i de publicacions periòdiques. L'objectiu és assolir aquesta fita l’1 de març de 2010.

  Amb data d’avui, dia 18 de febrer de 2008, podem donar les següents xifres:

  - Total de registres introduits a la base de dades: 111.000 aproximadament.
  (la base creix a un ritme de 100-120 registres diaris)
  - Registres exclusius MACBA: 27.467
  - Registres exclusius MNAC: 69.907 (dels quals 2.702 pertanyen a buidats d'articles de congressos i revistes)  més informació
 • Tancament de l'arxiu de premsa

  Tancament de l'arxiu de premsa (02.11.2007)

  L'arxiu de premsa de la Biblioteca inicia una nova etapa.

  El dia 1 de setembre de 2007, l'arxiu de premsa va iniciar una nova etapa amb el pas de l'arxiu manual a la selecció, presentació i recuperació de la informació mitjançant recursos digitals.

  L'arxiu de premsa manual de la Biblioteca conté uns 15.000 dossiers temàtics amb notícies d'interès artístic que han aparegut a la premsa del país durant el període que va des d'inicis del segle XX fins a l'actualitat.

  Al llarg dels anys, s'ha realitzat un buidat exhaustiu de la premsa que arribava al centre, de la qual s'extreia tota la informació relacionada amb l'art -exposicions, artistes, museus, subhastes, patrimoni, etc.- i amb la història de Barcelona, amb l'objectiu d' oferir a l'usuari una informació puntual que, sovint, és difícil trobar en altres fonts.

  Actualment, les notícies aparegudes a partir del dia 1 de setembre es poden consultar a través d'Internet des de la sala de lectura de la Biblioteca i les anteriors segueixen conformant l'arxiu en format paper.


  més informació
 • La Biblioteca informatitza els seus fons

  La Biblioteca informatitza els seus fons (02.11.2007)

  La Biblioteca, en col·laboració amb la Fundación Telefónica, inicia el projecte de reconversió dels seus fons.

  El projecte de reconversió del catàleg de la Biblioteca del Museu Nacional d'Art de Catalunya, realitzat en el marc de col·laboració tecnològica entre la Fundación Telefónica i el MNAC, es va iniciar el 27 de gener de 2006.

  Des de bon començament, es va preveure una durada de 2 anys per a la introducció de 50.450 registres del catàleg manual al catàleg en línia.

  Durant els primers mesos, es van incorporar -prèviament corregides- les dades de les fitxes redactades segons les normes internacionals de catalogació. El 22 de novembre de 2006 es va culminar la primera part del procés, amb la introducció de 23.282 registres. Tot seguit, es va seguir amb la recatalogació dels llibres més antics.

  Actualment, ja s'han introduït 45.157 ítems al catàleg en línia.

  Aproximadament el 50 per cent dels registres introduïts a la base de dades de la Biblioteca del MNAC correspon a documents no localitzables en altres biblioteques de Catalunya.


  més informació

Anar al Web del Museu

Biblioteca del Museu Nacional d'Art de Catalunya

Palau Nacional. Parc de Montjuïc 08038 Barcelona

© MNAC, 2007 Avís legal